Аромат на пустиня

История на парфюмите

История на парфюмите

Египет е люлка на цивилизацията и това е широко известен факт. Много различни неща са открити в древен Египет, а те ни служат и до ден днешен. Малко хора обаче знаят, че пътят на марковите парфюми е започнал точно от Египет. Днес маркови парфюми има във всеки дом, като количеството им в много случай надвишава повече от един модел. В съвремието парфюмите изразяват чувствата и настроенията ни. В миналото обаче те са имали почти мистичен статут и са били привилегия само за владетелите и най-богатите представители на обществото.
В пустинята, някъде край река Нил, древна жена, химик, изобретила нещо, което щяло да стане неотлъчна част от живота на поколения напред. Древните писания разказват за жена на име Тапуто започнала да дестилира и извлича ароматите на цветя и билки. По този начин тя създала течност, която ухаела на най-красивите цветя срещани до тогава. Този продукт бързо достигнал до фараоните и те буквално се влюбили в него. Смятало се, че цветята и техните аромати са дар от небесата, а течност която мирише на тях би трябвало да приближава всеки облял тялото си с нея до боговете. Ето защо парфюмите направени от Тапуто придобили мистичен статут. Всеки фараон имал по няколко различни вида парфюма за различни поводи, точно както в днешно време ние имаме по няколко шишенца с оригинални парфюми на масичката си.

През вековете манията на фараоните по парфюмите продължила и дори нещо повече, тя се засилвала. Така парфюмите пренасяни във времето и обогатявани с най-различни цветя и билки, достигнали и до Клеопатра. Мистичната и чаровна владетелка на Египет също си падала по парфюмите, като това било и най-нормалното нещо. Смятало се дори, че парфюмите, които използва тя са най-силното и тайно оръжие на владетелката. Чрез тях тя омайвала всички и допринасяла аромат към красотата си. Слугите и носели различни и екзотични цветя от цялата римска империя, а когато Клеопатра излизала на разходка по река Нил със своят кораб, хората изпадали във възторг от красотата и ароматите, които се носели около нея. Говорело се, че до платната на плавателния съд излъчвали лек аромат.

Абонаментче?