Ваканция в Казанлък–къде, какво, кога?

Планирате почивка? Ако ви е омръзнало да ходите на море или планина, помислете за ваканция в Казанлък. Градът предлага не само красива и интересни забележителности, но и възможност да се докоснете до древна история, вкусна кухня и гостоприемство, каквото рядко сте срещали другаде.

В Казанлък от първия миг ще се почувствате, все едно сте се върнали във времето. Разходката ви може да започне с етнографския музей „Кулата”, и да продължи с музея на розата. Опознайте занаятите в района през Възраждането, докоснете се до бита и културата на местната общност, опознайте и историята им.

Наричан столица на розите Казанлък наистина е мястото, където розата е на особена почит. От средата на май до началото на юни тук се провеждат различни тържества по този повод. От избирането на легендарната „царица Роза”, до международни фестивали за танци, вино и разбира се–фестивал на розата.

Културните дейци също няма да скучаят. От януари до декември тук се провеждат различни събития. Не се притеснявайте, ако се почувствате все едно сте попаднали в културната седмица на някой световен център. Местната интелигенция и общината организират всеки месец културни събития–от национален конкурс за детска рисунка през февруари, до ежегодната изложба на Съюз на българските художници–Казанлък.

В същото време може да се насладите на великолепни музикални вечери, национален джаз фестивал, фестивал на мажоретните състави, международен фолклорен фестивал, а освен това да присъствате на изложби и литературни четения.

За жадните за знание, Казанлък може да предложи също много. Започвайки от Тракийската гробница, през долината на Тракийските царе, до връх Шипка и златната църква в село Шипка, районът предлага огромно разнообразие от забележителности. Историческият комплекс „Долината на тракийските царе” е отворен за посещения целогодишно и може да посетите всяка една от гробниците, започвайки с Голямата косматка и приключвайки с Оструша.

За любителите на риболова, предлагаме специална възможност да съчетаят полезното с приятното. Грабвайте въдиците и се отправете към язовир „Копринка”. Басейнът е добре известен с богатото си разнообразие от риби, но не само.

Под водите на язовира се намира древния комплекс „Севтополис”–столица на тракийските царе. За съжаление, заради строежа на язовира той остава под вода, но в спокойно и тихо време може да се види дори от повърхността на язовира.

Районът предлага и отлични условия за отдих на открито и почивка сред природата. А за тези от вас, които не желаят да си създават излишни неудобства, Комплекс Лазур предлага пълен комфорт и перфектно обслужване за всички гости.

В заключение ще добавим, че Казанлък е прекрасно място за ваканция не само през пролетта и лятото, но и през зимата. Градът предлага огромно разнообразие от културни забележителности, които си струва да посетите. Историческият музей „Искра”, единствения по рода си на балканите музей на розата, националния парк–музей “Шипка – Бузлуджа”, Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, също са сред забележителностите, които си струва да посетите. Не пропускайте да отпиете и от прочутата „Лъвова чешма”. За нея казват, че който веднъж пие от водата й, винаги се връща в Казанлък отново.

Абонаментче?