Да се запознаем с далекогледството

Далекогледството е начин виждане, при което виждате далечните обекти ясно, но обектите наблизо са неясни и размазани.

Степента на отдалеченост ви влияе върху способността за фокусиране. Хората с тежко далекогледство са способни да виждат ясно единствено обекти, отдалечени на разстояние, а тези с по-лека форма на далекогледство, виждат ясно обекти, които са значително по-близко разположени.

Далекогледството обикновено е факт още при раждането. Можете лесно да коригирате това състояние с очила или контактни лещи. Друга опция за лечение е операцията.

Симптоми

Близки обекти могат да изглеждат размазани

Трябва да свивате очите си, за да видите ясно нещата пред себе си.

Усещате изгарящи болки в или около очите

По време на продължително наблюдение на близки обекти, като четене, писане, работа с компютри или рисуване, усещате особен дискомфорт в очите или се появява главоболие.

Кога да посетите лекар

Ако степента на далекогледството е достатъчно силно изразена, че не можете да извършвате ежедневните си задачи, както желаете или ако качеството на зрението ви причинява дискомфорт, посетете очен лекар. Офталмологът ще определи степента на вашето далекогледство и ще Ви посъветва как да коригирате вашето зрение.

Възрастни пациенти

Ако има висок риск от появата на някои заболявания на очите, като например глаукома, правете задълбочен очен преглед на всеки една до две години, започвайки от 40-годишна възраст.

Ако не се налага да носите очила, нямате симптоми на проблем с очите и имате малък риск от развитие на очно заболяване като глаукома, ходете на очен преглед през следните интервали:

Първоначален прегле на 40

На всеки 2-4 години на възраст между 40 и 54 години

На 2-3 три години, когато сте на 55 – 64 години

След 65 години – ходете всяка година на преглед.

Ако имате диабет, вероятно ще трябва да тествате редовно очите си. Посъветвайте се с очния си лекар колко често трябва да планирате срещите си.

Замъгленото виждане, например, може да ви подскаже, че се нуждаете от промяна на диоптър или може да е знак за друг проблем.

Децата трябва да бъдат подложени на скрининг за очни заболявания и тяхното зрение да бъде тествано от педиатър, офталмолог.

Абонаментче?