За ранна диагностика направете амниоцентеза

Целта на амниоцентеза е своевременно откриване на хромозомни аномалии на бебето. Това изследване е възможно благодарение на въвеждането на ултра звука в медицината. Състои се във вземане на проба от околоплодните води. Заедно с околоплодните води в пробата попадат и излющени клетки от плода.

Изпълнението на цялата процедура става под наблюдението с ултра звуково изследване. Пробата се изпраща в съответната лаборатория за изследване. Резултатите обикновено са готови след 2 – 3 седмици. Изследването се прави в началните етапи на бременността за да може при наличие на някакъв проблем, изискващ прекъсване на бременността това да се случи в началото, за да няма риск за майката.

Амниоцентезата се препоръча в ранен стадий на бременност при някои от следните фактори: наличие на наследствена болест при някой от родителите или роденото вече дете има някакво наследствено заболяване; възраст на майката над 40 години или наличие на лабораторни показатели за по-сложни изследвания. Има редица случаи когато наблюдаващия гинеколог може да назначи изследването независимо от периода на бременност. Обикновено това се налага когато гинекологът има съмнение относно състоянието на плода.

Може да се наложи амниоцентеза когато околоплодните води са в по-голямо количество. В този случай се цели да се създадат по-добри условия за развитие на плода. Тази процедура не засяга плода и не носи никаква опасност за здравето му. Това е така, защото преди провеждането на самата процедура се правят пълни изследвания на бременната за да се установи разположението на плода. Освен това по време на вземането на пробата се наблюдава с ултра звук движението на иглата за да се предпази плода. Обезболяващи средства се използват само при пациентки с нисък праг на търпимост на болката.

Процедурата е кратка и няма усложнения след приключването. Има само неприятно усещане. Няма особени противопоказания за амниоцентезата. Може само в редки случаи да се предизвика спонтанен аборт или обостряне на някои хронични заболявания. Необходимо е след приключване на амниоцентезата да се спазват всички предписания на лекаря за да няма усложнения.

Абонаментче?