Европа се обръща към вековна германска работна схема за защита на работните места

Европейските страни, които искат да защитят работниците от ефекта на Covid-19, гледат към Германия.

В целия континент страните въвеждат своя собствена версия на Kurzarbeit , немска програма, която буквално се превежда като „работа за кратко време“. Според програмата финансово затруднените работодатели могат драстично да намалят работните часове и правителството ще изплати по-голямата част от загубените си заплати.

Целта е да се помогне на компаниите да запазят работните си места с цел да се възстановят бързо след време.

„Kurzarbeit“ съществува повече от век, но той привлече международно внимание по време на финансовата криза през 2008 г., когато броят на работниците, записани в него, се покачи от около 50 000 на повече от 1,5 милиона за година.

В отговор на Covid-19, Германия разшири достъпа до Kurzarbeit, така че компаниите да могат да кандидатстват, когато 10% от служителите им са намалили часовете, което е по-ниско от предишния праг от 30%.

Повече от половината от програмите за стимулиране на Covid-19, които сега се изпълняват в цяла Европа, включват версия на работата за кратко време, показва анализ.

Дания беше една от европейските държави, които предприеха най-бързите стъпки за защита на работните места от коронавируса. За да предотврати масовите съкращения, датското правителство постигна споразумение  със синдикатите и сдруженията на работодателите в средата на март за покриване на 75% от загубените заплати на работниците, до 3 100 евро (3 367 долара) месечно в продължение на три месеца (компаниите трябва да покриват оставащи 25%).

Във Великобритания правителството на 20 април стартира краткосрочна работна програма – схема за задържане на работа заради Коронавирус , която изплаща до 80% от заплатите за работещите.

Един от недостатъците на субсидиите за заплати е, че те запазват работни места, които биха могли да бъдат загубени дори без коронавирус.

В САЩ най-близкото до „Kurzarbeit“  са програмите, които предлагат частични обезщетения за безработица на работници с намалено работно време в 27 щата. Тези програми позволяват на работодателите да намаляват часовете, спестявайки пари, като същевременно избягват разходи, свързани с уволнения като набиране и преквалификация.

Абонаментче?