Тодоровден и конни състезания

КонеПонеже любимата ми тема, е коне реших да ви запозная с една традиция по случай Тодоровден, а именно кушиите – конни надбягвания. Празникът се чества първата събота от Великденските пости и се отбелязва чрез състезания на коне. Една истинска емоция, която трябва да се види от всеки българин, къде за обща култура, къде заради самата тръпка от видяното.

В ранното утро на Тодоровден, жените от различни краища на страната приготвят хлебчета във формата на кон, които биват раздавани на конните ездачи. Освен пресния хляб се дават и царевични зърна. Това се прави за здраве и късмет, както твърдят бабите от село Кула, което на скоро посетих. Друго поверие пък твърди, че ако майката изкъпе детето си рано сутрин, това ще го запази от болести през цялата година.

Най-интересното за мен обаче си остават самата кушия. На изгрев слънце мъжете почистват конете си и ги окичват с традиционни български символи. Обикновено състезанието се провежда в две категории каруци и коне, но има места в България, където се включват и магарета. Кметът на мястото, където се провеждат кушиите връчва наградата на печелившите, а след това следва празник с богата трапеза.

Този хубав обичай обединява хората, кара ги да се смеят, да коментират силата на конете си и въобще цари една мирна обстановка, която не може да се опише с обикновени думи. В деня на Св. Тодор е прието семействата да бъдат заедно, защото по този начин се символизира единството и топлата атмосфера на дома.

Наградите от кушиите също са интересни. Те могат да бъдат парични, предметни и дори живи. Преди две години победителят в конните състезания на Ново Село получи малко жребче, заради първото си място. Щастливият мъж остана много доволен от наградата и каза, че ще се погрижи по най-добрия начин за красавеца си. Още си спомням плама в очите му, когато галеше кончето по главата.

Абонаментче?