Чиста молитва – начало на християнския път

Всяко семейство с трепет очаква появата на новия член. Бебето е обградено с много обич и грижи, за да расте здраво. На 40-тия ден майката го води в църквата за чиста молитва. Майката е преминала периода на очистване и след прочитане на молитвата, тя отново се включва в живота на църквата.

Молитвите, които се четат от свещеника в този ден са две за майката и две за бебето. С молитвите за майката тя се благославя и е готова за своето причастие. В молитвите за детето свещеникът се моли то да расте здраво, разумно, благословено за всяка добрина и истинска вяра в Бог. Чиста молитва се чете от дълбога древност и е свързана с донасянето на младенеца Иисус в храма от Дева Мария. Този ден се чества като Сретение Господне. След молитвата майката получава някои съвети от свещеника за бъдещото кръщене на детето.

Желателно е тази благословия да се направи на 40-тия ден, но не по-рано. При невъзможност това да се случи точно в този ден, може да се чете и по-късно. Както на всеки празник, така и в този празничен ден е добре да присъства и бащата, както и най-близките и кумувете на семейството, приятели.

Колкото до самата организация на чистата молитва е нужно само в храма да се донесе червено вино и олио или зехтин. Носенето на питка хляб е добре, за да може после да се разчупи в къщи и да освети всеки, който хапне от нея. В този ден за първи път се представя пред всички новороденото. Близките поднасят своите подаръци, а родителите предлагат почерпка в името на здравето на своето чедо.

Радостта, разбира се, в този ден е голяма, както и вълнението. Това малко човече е отнесено в храма за да получи своята насока по пътя на християнската църква. Когато навърши 40 дни, детето вече може да се разхожда от майка навън, да се показва на хората. Чистата молитва е добре да се направи в най-близкия храм, защото той винаги може да бъде посетен при нужда. Свещеникът винаги може да ви даде напътствия за правилния път към Бога.

Абонаментче?