Аюрведа, позната и неизвестна

За съвременния човек  понятието Аюрведа, най-общо казано,  е синоним на здравословен начин на живот. Някои хора са запознати с основните принципи на древната индийска медицина, за други тя е  все още загадка.

Какво всъщност представлява Аюрведа? 

Буквално Аюрведа се превежда като „Аюр“ – живот и „Веда“ – знание, тоест „знание за живота“. Някои вярват, че това е древна медицина, други – че е философия, а трети – начин на живот, и всяко от тези мнения е вярно. Индийската Аюрведа е наука за здравословния начин на живот, това е философията на живота на човешкото тяло, но също така е и система от медицински знания, използвани за лечение на различни заболявания.

Първите аюрведични текстове са написани преди повече от 5000 години и пазителите на това древно знание са лекари Вадя в Керала (Индия). Подобно на всички древни знания, с течение на времето около Аюрведа са се родили легенди и мистерии. Всъщност Аюрведа е хармонична система от знания за човека, за превенция на болести, за лечение и фармакология.

Какво отличава Аюрведа от съвременната медицина?

Една от основните разлики между Аюрведа и съвременните методи на лечение е, че Аюрведа разглежда човека не като съвкупност от органи и механизми, а поставя единството на тялото, ума и духа на преден план. Основният принцип на Аюрведа е да балансира тези три компонента.

Аюрведа лекува не само вече проявените симптоми на заболявания, но и причината за тяхното възникване. Основното мото на Аюрведа е приоритетът към профилактиката на заболяванията. 

Аюрведа  уникална система за лечение на всички заболявания ли е?

Всъщност Аюрведа е високоефективен метод за лечение на хронични заболявания, които възникват от неправилен начин на живот. Например заболявания, свързани със стрес, метаболитни нарушения, разстройства на стомашно-чревния тракт, опорно-двигателния апарат. Също така, аюрведичното лечение е ефективно при лечението на кожни и УНГ заболявания, гериатрия (напр. болестта на Алцхаймер), затлъстяване, безплодие, мигрена, пародонтоза, епилепсия, церебрална парализа, болест на Паркинсон и много други.

Но въпреки това, ако е необходима спешна хирургическа интервенция , в ситуации, в които болестта вече е започнала и има нужда от бързо и радикално решение на проблема, съвременната медицина ще се справи по-добре с тази задача.

Какви са основните принципи на лечението с Аюрведа и как да разпознаем заболяване без видими симптоми?

Според аюрведическата философия човекът е част от природата и по подобие на природата основният принцип на материалното съществуване на човешкото тяло е комбинация от пет елемента: Земя, Вода, Въздух, Огън и Етер (космос). Комбинацията от елементи образува 3 доши (Кафа-земя, Пита-огън, Вата-въздух). 

Според Аюрведа всеки човек се ражда с уникална комбинация от доши (пракрити), която е естеството на личността и вродените характеристики на тялото. Перфектно здраве може да се постигне чрез спазване на начина на живот според препоръките за параметрите на пракрити на конкретния човек. Под влиянието на климата, в резултат на неспазване на диетичните правила, ежедневието и т.н., често възниква дисбаланс на дошите, което е началото на заболяване.

Опитен лекар може да открие дисбаланси в дошите и по този начин да идентифицира заболяването в ранните му стадии. В бъдеще задачата на лекаря е да възстанови баланса и работата на тялото в хармония със законите на природата. Аюрведичната терапия е полезна и за здрави хора. Процесът на прочистване помага да се запази естествената способност на организма да се самоизлекува и хармонизира системата на човешкото самоуправление, за да поддържа хармонията на дошите.

Добре известната система за прочистване на Панчакарма ефективна програма ли е за всички болести и всеки ли трябва да мине през нея?

Като една от най-мощните прочистващи системи на организма, Панчакарма се използва ефективно при лечението на хронични заболявания за прочистване на всички тъкани на тялото на клетъчно ниво и след това прилага шамански лечения за укрепване на системите на тялото. За да се проведе висококачествена Панчакарма, според древните текстове са необходими 48 дни (минимум 28).

Може ли лечението с методите на Аюрведа да е опасно?

Специалистите по Аюрведа изрично предупреждават, че  някои процедури на Панчакарма имат сериозни противопоказания за конкретни лица и в случай на определени заболявания могат да бъдат изключени от програмата по преценка на лекаря. 

При всички случаи, ако обмисляте аюрведично лечение или някакви други алтернативни терапии, преди да посетите специализираните клиники в София и Банско, не забравяйте да говорите с вашия личен лекар или друг медицински специалист. Някои аюрведични лечения например могат да бъдат опасни, когато се комбинират с лекарства без рецепта.

Абонаментче?