Добрите семена определят реколтата

Отново настъпва онова време от годината в което вдъхновените домашни градинари са посеели своите семена на закрито и обмислят следващите си стъпки. През последните няколко години домашното производство стана хит в модерното ни общество.

Вече почти всяко трето домакинство разполага с малка градинка, която целогодишно се обработва за продукция. Когато обаче малките кълнове се появят, те ще се нуждаят от възможно най-добрите грижи преди да се засеят, за да може да дадат идеалната реколта.

Добрите семена определят реколтата

В повечето случаи грижата за покълналия разсад представлява много повече от единствено поливането им с вода. Здравите и жизнени растения произвеждат много по-бързо и на по-висок ресурс, което съответно е печеливша ситуация за конкретният градинар.

Ако и вие всяка година чакате с нетърпение да посеете новите си зърна, то останете с нас, тъй като днес ще  споделим няколко съвета относно как да се грижите за вашият разсад. С нашата помощ вие ще се уверите, че и съседите ще поискат да следват вашият пример.

Как да се погрижим за разсада?

Един от основните съвети при полагането на грижи за разсада е, че няма да се нуждаете от допълнителна храна, докато котиледонът не се появи напълно или не присъстват няколко листа. Все пак предварително хранене и в то в ранен период може да изгори корените и нежната зеленина.

Също така, ако все още нямате си закупите смеси за начални семена . В тях са формулирани всички важни хранителни вещества, от които новите ви растения някога ще се нуждаят. Освен това запомнете, че отглежданата без почва култура ще се нуждае от разреден тор веднъж седмично.

Поливайте реколтата си, когато повърхността на почвата е суха на допир. Точното време за тази дейност зависи от това колко топла е стаята и колко силна е светлината. Обикновено идеалната оптимална температура е между 21-26°С. Избягвайте прекалено ниските температури и тези над 37°С.

Колкото е по-горещо, толкова ще забавите техният растеж, а това в крайна сметка е нежелателно. В допълнение към това в случай, че забележите поникването на множество семена е препоръчително да разредите растенията, независимо дали са в една клетка или контейнер.

Фактори застрашаващи семената

За мнозина отглеждането на растения от малки семена е възнаграждаващо начинание, носещо редица ползотворни ползи. Макар грижата за разсада да не е трудна след самото покълване, не забравяйте, че вниманието ви трябва да бъде във върхова форма постоянно.

Нещата за които трябва да отваряте очите си на шест са температурата, водата, светлината и най-вече така нареченото затихване. Ако всичко от изброеното е по реда си то това гарантира, че разсадът ви ще оцелее и в най-строгите условия на живот.

Дори и да сте опитен градинар не подценявайте факторите. Само защото семената са успели да поникнат, не означава, че растението е извън опасност. Най-основното от което трябва да се страхувате е болестното заболяване по разпознаваемо като ‚‘‘ затихването ‘‘.

Заболяването кара продукцията ви да изсъхне и следователно загине. То може да произтича от замърсени контейнери или почва и да се влоши от неправилни практики при поливане. Именно поради това е от значение да използвате стерилизирана почва или непочвена смес.

За да предотвратите замърсяването на продукцията винаги измивайте внимателно контейнерите. Дръжте вашите посеви на слънчево място през деня, но ги премествайте през нощта с цел да предотвратите забавянето на растежа от студените течения. Имайте в предвид, че и твърде многото поливане може да има обратен ефект.

От къде да се сдобием с надеждни семена ?

Разбира се винаги можете да посетите близкият агро магазин и да закупите всичко необходимо. Реално обаче знаете ли всъщност колко надеждни могат да бъдат те ? Качеството на семената има забележително важно значение за крайният резултат.

В повечето случаи вие ще искате продукцията ви да бъде зашеметяваща, така че несъмнено ще се нуждаете от най-доброто на пазара. А точно него ще успее да откриете в онлайн магазинът – sortovisemena.bg . Интерактивният им уебсайт е един от най-иновативните и практични в територията на България.

Богатият им каталог ще ви окаже съдействие във всяка една насока, така че обезателно им се доверете. За повече информация относно даден артикул можете да се обърнете към професионалният им екип за съвет или насока.

Абонаментче?